Kindle Paperwhite 1 vs Asus Nexus 7 (2013) jako čtečka

Nedávno jsem díky pracovním povinnostem získal novou hračku – třetí generaci 7 palcového tabletu Asus Nexus 7. Jako nadšený čtenář elektronických knih už od dob Pocket PC 2003, kdy se mi všichni smáli, co jsem za magora, že čtu knížky na PDAčku, doba pokročila 🙂 a můžu porovnat se svou poslední čtečkou s podsvíceným elektronickým inkoustem – Kindle Paperwhite první generace. Obě jsou to zařízení z různých kategorií, Kindle je specializovaná pouze na čtení, Nexus je univerzální tablet s Androidem 4.4. Já se ale zaměřím na porovnání především z pohledu zařízení na čtení.

Model Nexus 7 2013 Kindle Paperwhite
Rozměry 200,6 × 114,3 × 7,6 mm 169 x 117 x 9,1 mm
Váha 290 g 213 g
Displej TFT IPS 7″, rozlišení1 920 × 1 200 px,

e-ink 6″

rozlišení 1024 x 758

212 ppi, 16 odstínů šedi

Dotykové ovládání Kapacitní displej Kapacitní displej
Vnitřní paměť 16 GB 2 GB
Konektivita Micro USB (2.0), Wi-Fi

Micro USB (2.0), Wi-Fi

(alternativně 3G)

Výdrž  baterie

+-4 dny (pouze čtení) 2 měsíce

Rozměry

Tablet je znatelně větší a bohužel se i o dost hůře drží, ale ve standardní poloze v sedě s tím není problém. Já si ale rád přečtu nějakou pohádku na dobrou noc v postely a to už se tablet drží hůř. Takže tady získává bod Kindle, skóre 0 (Nexus) : 1 (Kindle).

Nexus 7 vs Kindle PW1

Nexus 7 vs Kindle PW1 – klikni pro zvětseni

 

Displej

Rozlišení mluví jasně ale to není vše. Kindle má „nadsvícení“ – frontlight, které funguje dostatečně ale ne ideálně. Frontlight tvoří několik LEDek po obvodu čtečky a nadsvícení není homogení, v případě mého Kindle ještě navíc dostávám nechtěný bonus v podobě barevné narudlé  skrvny v horní polovině, která je ale patrná jen při okolní tmě a nízké intenzitě podsvitu. Kromě toho nadsvícení za úplně tmy písmo „zesvětluje“ tzn. ubírá mu na kontrastu. V těchto měsících slunce moc nesvítí, ale je pravděpodobné, že e-ink bude lépe čitelný na slunci. Nicméně Nexus má takový kontrast, že se o čitelnost na slunci nebojím. Edit – vyzkoušeno, na slunci se musí výrazně přidat na jasu, standardně mám jas do 10%, na přímém slunci je třeba dát kolem 50%, aby se kontrast zachoval.

IMG_4791

Vlevo Nexus vpravo Kindle PW1 – klikni pro zvětseni

Displej Nexusu je perfektní a to i mezi tablety. Díky Full-HD rozlišení a antialisingu fontů je písmo naprosto dokonale vykreslené. IPS displej je z principu nepotřebuje podsvícení, ale září sám o sobe, takže obraz je dokonale homogenní a vysoce kontrastní.Ten rozdíl mě bacil do očí hned. V tomhle elektronický inkoust zatím nemůže konkurovat. Bod pro Nexus, skóre 1:1.

Baterie

Tak tady je to zase obrácené. Barevný displej a mnohonásobně výkonnější čipset si bere svou daň a výdrž Kindle je mnohonásobně delší. Pokud je tablet používán výhradně na čtení je možné se dostat až na zhruba týden čtení při 1-2 hodin denně. Problém je, že tablet skoro jistě budete používat i na jiné věci, takže musíte dobíjet ještě častěji. Ale to není velký problém, pokud se pohybujete v civilizaci. Ale jasný bod pro Kindle, skóre 1:2.

Software a slovníky

Čtu většinou v angličtině, takže slovník je pro mě základ. V tomhle nejsem zcela jistě „běžný“ uživatel, ale za naprosté minimum považuju anglický výkladový slovník a anglicko český. Vlastně to byl důvod přechodu z Kobo Glo na Kindle PW. Kindle to sice v základu neumožňuje, ale Kindle má velkou komunitu, takže se našli lidé, kterým standardní SW nestačil a čtečku „osvobodily“ (jailbreak). Na tu je pak možné instalovat různé doplňky, včetně toho, že je možné během čtení přepínat mezi slovníky jedním stiskem (JBPatch).

Nexus - slovniky

Nexus 7 – slovnik v akci – klikni pro zvetseni

Na tabletu s Androidem to je ale jiný svět. Na Google Play je ke stažení několik vymazlených softwarových čteček, zkoušel jsem CoolReader, FBReader, Aldiko Reader, ereader balík (obsahuje nejen čtečku, ale i návaznost na elektronický obchod) od Kindle, Kobo, Google Books, Nook, atd. ale nejvíce jsem byl dojat z čtečky Moon+ Reader, která je doslova nabytá funkcemi. A hlavně umožnuje integrovat do sebe slovníkové čtečky, (ColorDict a GoldenDict). GoldenDict má širší podporu slovníkových formátů, takže jsem zůstal u něj (StarDict, Babylon, Lingvo a další). Když kliknete na slovíčko, tak se otevře pop-up okno kde se vám pod sebou zobrazí překlady z neomezeného počtu slovníků. Přesně tak jak jsem si to vždy předtavoval. A to není vše, některé slovníky na Androidu obsahují i výslovnost (Anglická i Britská), ilustrace, tezaurus, apod. Zároveň je možné používát online překladače typu Google Translator.

Možnosti Moon+ jsou obrovské, nemá smysl je zde všechny vypisovat. Zmínim jen ty z mojeho pohledu zajímavé: další stránka po zahrkání s tablemem (pohybový senzor) popř. automatický posuv stran, konfigurovatelné témata, fonty, barvy, synchronizace s cloudem (Google Drive) – knihy, záložky, pozice, synchronizace s Calibre přes Wifi (OPDS server), atd. Bod pro Nexus, skóre srovnáno 2:2.

Hardware

Zde je to opět jasné, tablety mají řádově větší výkon a displej reaguje okamžitě. Pokud čtete v angličtině a potřebujete relativně často hledat překlady, tak tablet zde září. Hledání ve 3 slovnících o souhrné velikosti 300 MB trvá kratší dobu (1-2 sec), než hledání v 10 MB slovníku na čtečce. Posun stran je téměř okamžitý, bod pro Nexus, skóre 3:2.

Závěr

Tenhle souboj je samozřejmě subjektivní, ale pro mě vyhrává tablet. Je pravděpodobné, že elektronické čtečky budou rychle dotahovat a moje prognóza je, že dříve nebo později splynou v jedno.

 

Jedna reakce na Kindle Paperwhite 1 vs Asus Nexus 7 (2013) jako čtečka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

MP3 Přehravač

Počítadlo návštěv

Unikátní

Stránky|Kliky |Unikátní

  • Posledních 24 h: 0
  • Posledních 7 dní: 0
  • Posledních 30 dní: 0
  • Online: 0