Recenze zelených a bílých čajů v roce 2013

Recenze čajů, které jsem ochutnal v roce 2013.

1) Tie Guan Yin 2013

Standardní bohyně dobré kvality, ale ničím výrazným mě neuchvátila, není o čem psát.

Hodnocení: vůně 6/10, chuť 6/10, aftertaste 7/10

2) An Ji Bai Cha 2013

První zkušenost s tímto čajem – a velice pozitivní. Po rozdělání pytlíku rozhodně nebudete na pochybách o čerstvosti tohoto čaje. Vůně je naprosto úžasná a s mojí slovní zásobou nepopsatelná. Divím se, že ještě parfumerářský průmysl tohle neobjevil, aspoň při posledním nedobrovolném výletě za parfémém s mojí drahou ženou tam nic takového nebylo a to jsem toho odrtpěl hodně… 🙂 Po přičichnutí k čaji jsem začal slintat jako Pavlovův pejsek a rozhlížet se po konvici s vodou.

Příprava ve skle 150 ml – 6 g čaje, voda 80°C, první nálev asi 15 sec, vydržel asi 5 nálevů. A ani chuťově čajík nezklamal. Chuť je jemná, ale zároveň plná, krémová, nasládlá a obalující vnitřek úst a zůstavájící tam dlouhou dobu, se stopou "kořeněnosti" trochu podobné jako u Dračí studny. Aftertaste jde výrazně do sladka a na dlouhou dobu (30 min+). Lístky nejdříve plavou na hladině a u dalších nálevů postupně padají na dno, takže pokud bych chtěl připravovat čaj na efekt, tak by luhování dobře vypadalo v úzké dlouhé sklenici. Lístky po zalití vodou opravdu změní barvu ze zelené do bílozelené. Každý kousek je tvořen tipsem a jedním lístkem. Barva nálevu je zvláštní – světlounce zelinkavá, přímo z něj sálá svěžest, která vás po napití i přesto překvapí. Móóóc dobrý čajík, vhodný spíše na chvíle klidu (odpoledne, na večer), ráno dávám přednost výraznějším zeleným čajům, jako Dračí studna nebo zeléné nakopáváky z Yunnanu.

Hodnocení: vůně 9.5/10, chuť 9/10, aftertaste 9/10

3) Tai Ping Hou Kui 2013

Opět první zkušenost s tímto čajem. Tentokrát už ódy pět nebudu. Lístky perfektně rovné, s viditelným vzorkem, který zůstal asi po strojovém lisování. Jak jsem se dočetl tady na stránkách, tak vyšší třídy jsou zpracovávané ručně, což není tento případ. Vúně suchého i zalitého listu je mdlá a nevýrazná. Příprava podobná jako u předchozího čaje. Nálev má zeleno-oranžovou barvu. Chuť není špatná, sveží, přímočará, ostřeji vegetální, ale to je vše. Ať jsem experimentoval s časem luhování, nic jiného jsem neobjevil, snad kromě očekávané svíravosti po mírném přeluhování. Aftertaste příjemný, ale po 5 minutách zmizel zcela. Kdo nepotřebuje komplexní chuť, ale stačí mu svěží jarní čajík k TV, tak může být štastný. Já jsem čekal od top 10 čínského čaje víc, ale to bych si asi musel připlatit. P.S.: Kdoje z okolí Brna, mám na prodej 44 gramů :.)

Hodnocení: vůně 4/10, chuť 6/10, aftertaste 4/10

4) Long Jing Mei Jia Wu 2013

Dračí studna výborné kvality. Připraveno podobně jako minulé čaje prolíváním. Naposledy jsem měl tenhle čaj někdy před rokem, ale na tuhle chuť se nezapomíná. Výrazná silná, kořeněná (oříšková?) chuť, která se první 3 nálevy krásně rovíjí. Pátý nálev mi připoměl An ji Bai Cha, ale pořád chuťově výraznější. Aftertaste skvělý, sladký, elektrizující celý obsah úst (huby). Pro mě zatím chuťově nepřekonaný zelený čaj, který ocení jak zkušení čajomilové, tak i začátečnící (jako já 🙂 ). Zajímalo by mě jak chutná opravdu pravý Shi Feng z původního kultivaru. Hojo tea údajně prodává takový za 52 Kč/gram, minimum 25g. No to asi není na každodenní popíjení :-/

Hodnocení: vůně 7/10, chuť 9/10, aftertaste 9/10

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

MP3 Přehravač

Počítadlo návštěv

Unikátní

Stránky|Kliky |Unikátní

  • Posledních 24 h: 0
  • Posledních 7 dní: 0
  • Posledních 30 dní: 0
  • Online: 0