Historie ZX Spectra a jeho klonů

ZX Spectrum se u nás začalo objevovat asi kolem roku 1985 a hlavně pak s nástupem českých klonů: Didaktik Gama, Didaktik M a ke konci ještě Didaktik Kompakt. Ale jak a kde to všechno začalo…

ZX Spectrum pochází z Anglie a jeho tvůrci Clive Sinclairu vyneslo rytířský titul za "služby Britskému průmyslu". V roce 1983 bylo, trochu drze, Margaret Thatcherovou ('Tečrovou') představeno Japonskému ministrovi jako symbol Britské technologické vyspělosti. Dneska najdete emulátor Spectra téměř na všech operačních systémech a snad všechny programy a hry byly zkonvertovány do formátu emulátorů. Původní stroje najdete skoro v každém sekáči za 100 – 500 Kč, což je oproti původní ceně, která byla ze začátku kolem 5 000 Kč (za Didaktik M), směšná částka.

16/48K ZX Spectrum

zx48k16K/48K Spectrum bylo první ze sedmi verzí, které byly v Británii vytvořeny v letech 1982 až 1987. 16K Spectrum, které mohlo být vylepšeno na 48 KB RAM, bylo rychle nahrazeno trochu dražší verzí, která měla 48KB RAM už nainstalováno v základu.

Samozřejmě, že z pohledu dnešních strojů to byl primitivní počítač. Základem byl procesor Z80A běžící na 3.5MHz, grafické rozlišení 256×192 bodů v osmi barvách, kde každá barva měla ještě světlejší odstín. Omezením také bylo, že na čverec 8×8 bodů jste mohli použít maximálně dvě barvy. Dále Spectrum obsahovalo ještě 16 KB ROM s implentací BASICu, která však byla velmi pomalá. Gumová membrána na klávesnici (odtud český název "gumák", Angličani proto mají vlastní název "death flesh" což se dá těžko přeložit – něco jako "maso z mrtvého") byla trochu nepraktická. Nicméně se Spectrum 48K stalo (nejen) v Británii nejrozšířenějším 8-bitovým počítačem.

 

Technické údaje

  • Microprocesor Z80A běžící na 3.5 MHz. 16K-bytů ROM obsahující BASlC interpreter a "operační systém".
  • 16K-bytů RAM (plus volitelných 32K-bytů RAM na vnitřním rozširovacím slotu) nebo 48K-byte RAM.
  • Klávesnice se 40ti klávesami s možností psát velká i malá písmena. Všechny příkazy z BASICu se vyvolávali stiskem jediné klávesy. Dále zde byla možnost navolit si 21 grafických znaků (např. háčky), 22 barevných řídících kódů a 16 předdefinovaných grafických znaků. Všechny klávesy měly automatické opakovaní.
  • Pamětově namapovaný display s rozslišením 256×192 bodů plus jeden byte atributu na čtverec 8×8 bodů, který definoval jednu barvu pro popředí a jednu pro pozadí čtverce. Každá barva měla normální, jasnější a blikající mód. Okraj obrazu se dal také nastavit do jedné z barev. Počítač se připojoval k barevné nebo černobílé televizi na PAL UHF, kanál 36.
  • Vnitřní reproduktor zvládal deset oktáv (130 půltónů) pomocí BASICkého příkazu BEEP.
  • Měl vestavěné příkazy jako bod, čára, kruh a oblouk. 16 předdefinovaných grafických znaků plus 21 uživatelem definovatelných grafických znaků. Dále zde byly funkce pro smazání znaku na dané pozici, změna atributu na dané pozici (barva, jas, blikání). Text se mohl psát na 24 řádků o 32 znacích (přičemž poslední dva řádky byly stavové). Text a grafika se mohly bez problému překrývat.
  • Okraj obrazu se mohl nastavit příkazem BORDER. O barvách v borderu platí to samé co o barvách v kreslící ploše.
  • Čísla byly uloženy v pěti bytech ve formátu plovoucí desetiné čárky – což umožnovalo počítat s čísli od 3 x 10^-39 do 7 x 10^38 s přesností do 91 desetinných míst.
  • ZX Spectrum mělo vestavěné pokročilé kazetové rozhraní. Nahrávání na kazetu začínalo úvodním tónem po nemž následoval přenos dat pomocí kolísání tónu. Toto rozhraní mohlo přenášet data rychlostí 1500 Baudů.
  • ZX Spectrum měl vyvedenou celou datovou, adresovou a řídící zběrnici ze Z80A, což se používalo k připojení různích periférií jako ZX Printer (tiskárna), ZX Microdrive (disketovka), atd.

Spectrum+ZX_Spectrum+

V roce 1984 byl uvedeno Spectrum+, což byl pokus odstranit problémy s nepraktickou klávesnicí, která byla nahrazena lepší s umělohmotnými klávesami. Žádné jiné změny zde nebyly.

 

Spectrum 128

ZX_Spectrum+Spectrum 128 bylo poprvé vypušteno ve Španělsku v roce 1985. Vypadalo stejně jako Spectrum+, ale pod casem byly některé geniální změny. Největší byla v podobě 128 KB paměti RAM, ze které se dalo využít 104KB (zbytek byl použit jako prostor pro kopii ROMky). Dále zde byl nový tříkanálový zvukový chip, podobný tomu, který byl později použit na Atari ST. Také zde byla použita nová implementace BASICu. Navíc španělská verze měla samostatnou numerickou klávesnici, která se u žadné jiné verze neobjevila.

 

Spectrum +2

ZX_Spectrum +2Spectrum +2 bylo uvedeno v roce 1987. Byl to první ze tří výrobků firmy Amstrad pod značkou Sinclair a byl to prní stroj, který se vyráběl mimo Británii v Taiwanu (to se do dneška moc nezměnilo :-)). Oproti 128čce zde moc změn nebylo. Měl novou klávesnici jako na psacím stroji, zabudovaný kazeťák a dva porty pro joystick – podobně jako Amstradův vlastní stroj CPC 464. Existují dvě verze. +2 je ve světle hnědém provedení a +2A je tmavě hnědá s pozměněnou ROMkou. Na rozdíl od Sinclaira, Amstrad neprodával jen samotný počítač, ale dodával ho s různými doplňky jako třeba "James Bond 007 Action Pack" (se světelnou pistolí). Amstrad také kladl velký důraz na marketing a řízení kvality takže +2 byl více spolehlivý než původní Spectrum a stal se, po 48K, nejlépe prodávanou verzí.

Spectrum +3

ZX_Spectrum +3Amstradův poslední výrobek pod značkou Sinclair byl uveden ve stejnou dobu jako neúspěšný PC200. Spectrum +3 byl nejhezčím a nejmodernějším Spectrem. Mohl se pochlubit vestavěnou disketovou mechanikou, novou ROMkou a paralelním portem. Návrh obvodů byl v mnohém odlišný od všech Specter a měl méně chipů na desce. Jako jeho předchůdce byl prodáván v různých "Akčních baleních" se světelnou puškou a hrami. Avšak nebyl tak úspěšný jako +2 a měl několik zásadních vad. Nová ROMka byla nekompatibilní se spoustou softwaru. Disketová mechanika používala Amstradův vlastní 3,5 palcový formát – na disky se vešlo něco kolem 350KB a stály asi pětkrát víc, než jejich 3,5 palcové ekvivalenty. Stroj stál neuvěřitelných 250 liber (asi 12 000Kč ) v dobách, kdy mnohem pokročilejší 16-ti bitové Atari ST 520 a Commodore Amiga 500 stáli 400 liber (asi 18 000Kč).

Klony

Jeden z neočekávaných a pravděpodobně nevítaných důsledků úspěchu Spectra bylo množení ilegálních klonů. To se obvykle stávalo tam, kde "šedý import" (stroje importované spíše místními maloobchodníky, než výrobci) nebyl životaschopný; často v zemích, které měli omezené dovozní práva na importovanou elektroniku jako Jižní Afrika nebo za Železnou oponou, protože mnoho západních zemí mělo omezení na export hi-tech elektroniky do Waršavského Paktu. Místní výrovcu udělali samozřejmé a pomocí reverzního inženýrství (tzn. rozebrali a okopčili) začali produkovat klony. Tak vznikli i náše Didaktiky. (Věděli ste, že máte doma nelegální stroj?)

Na obrázku vlevo je Rumunský klon CiP, který měl klávesnici podobnou jako na psacím stroji, BASIC se musel dohrávat z kazety, ale srdcem stroje byl pořád Z80.

 

Trošku více známější byl Hobeta (častěji Hobbit), vyrobený v dřívějším Leningradu, který se později rozšířil po celém USSR. Dalším sovětskými klony byly Pentagon (na obr. vlevo) a Scorpion. Překvapivě (jak pro koho) tyto stroje jsou stále v Rusku populární.

Dalším klonem je i yugoslávká Delta o kterém toho ovšem moc nevím.

Didaktik

Nakonec jsem si nechal to nejlepší – samozřejmě náš československý Didaktik, jehož tvůrcem je slovenská firma Didaktik Skalica, a.s. U nás se celkem prodávali tři typy Didaktiků:

  1. Didaktik Gama – ten byl jakýmsi vylepšením Spectra 48K, měl lepší (ale stále plochou) klávesnici a také měl tuším 32KB paměti navíc (tzn. 80KB RAM), do které se přepínalo adresováním speciálních portů.
     
  2. Didaktik M – měl ještě lepší šikmou (sklopenou) klávesnici, nový design a byl řekl bych i více kompatibilní s ZX Spectrem 48K, ikdyž samozřejmě ne 100%-ně.
     
  3. Didaktik Kompakt – poslední a nejlepší dílo, ze všech třech Didaktiků. Na rozdíl od "emka" měl navíc vestavěnou 3,5 palcovou disketovou mechaniku s kapacitou 720 KB! Zdroj byl teď už vestavěn dovnitř a byl spínaný (tzn. menší a tolik nehřál). Dále měl navíc tzv. EURO konektor. Tento konektor (SCART) umožňuje připojení barevného monitoru nebo televizoru na základní úrovni RGB. Obvod ULA Didaktiku Kompakt vyrábí pouze tyto signály pro televizor (u Spectra a Gamy je to jinak – další obvody pro tvorbu obrazu vyrobí signál video a modulátor signál pro běžný TV příjmač. V příjmači je zpětně vyroben signál video a pak signály RGB.) Pokud tedy propojíte televizor s počítačem přímo na základní úrovni RGB vynecháte tu spoustu součástek tvořící úplný TV signál, tím i několikanásobnou úpravu signálu a tím
    didaktik kompakt

    Didaktik Kompakt

    získáte na kvalitě obrazu. Odpadá tak i veškeré nastavování televizoru. ROM má kapacitu 32KB a obsahuje systém pro ovládání disketové mechaniky M-Dos a ROMku Spectra s jiným generátorem znaků (širší písmena) a jiným inicializačním nápisem "C DIDAKTIK Kompakt"

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

MP3 Přehravač

Počítadlo návštěv

Unikátní

Stránky|Kliky |Unikátní

  • Posledních 24 h: 0
  • Posledních 7 dní: 0
  • Posledních 30 dní: 0
  • Online: 0